luni, 7 decembrie 2009

ro.tara-mea.Cetateni

De citeva zile incoace aud numai de alegeri. Numai pronosticuri, campanie, oameni care se cearta pe opiniile politice. A, si campanii care indemnau lumea la vot.

Asta e bine: lumea trebuie sa isi valorifice dreptul a isi spune opinia. Chestie care mi se pare ca nu s-a schimbat de 20 de ani incoace. Mie mi se pare ca sunt exact aceeasi oameni care candideaza de fiecare data de 20 de ani incoace. Chiar am fost imediat dupa campanie prin Bucuresti. Am vazut un afis cu un nenea care avea sigla cu 2 ciocanele. Mi-au sarit intii in ochi ciocanele ca erau ca alea de la PF. Dupa mi-a sarit in ochi si nenea. Cred ca nenea asta candideaza de fiecare data, la tot ce prinde. Cred ca a candidat si la primarie si la presedentie in trecut. Ce sa mai zic de Vadim si Jiji care sunt la fel tru. Pai pe cine sa aleg daca de fiecare data sunt aceeasi? (Ma rog, aproape aceeasi, ca mai sunt si partide care isi schimba candidatul, da tot cam aceeasi ciorba este).

Sunt doua chestii care m-au dezgustat enorm in aceasta campanie (cit am auzit din ea; nu am fost nevoita sa vad fete de candidati, sa inghit politica la tv in fiecare seara sau sa primesc produse de campanie).

In primul rind: cum sa iti faci campanie facindu-i de cacao pe ceilalti candidati ?? Asta mi se pare cea mai josnica chestie. De ce ai discredita pe cineva decit sa iti faci tie reclama ? Eu as vota pe cineva care ar zice: uite domne, eu promit sa fac asta si asta si asta (nu vom stii niciodata daca le va face sau nu), dar nu pe cineva care zice "ia uite ce porcarii a facut celalat"(in principiucetateanul nu traieste intr-un glob de cristal, pentru ca se buseste de realitatea cruda, deci ar trebui sa stie ce-a facut fiecare bine si ce nu; ignorim faptul cind cineva are idol, pentru ca atunci nu poti sa-l scoti din ale lui).

In al 2lea rind: nu iti impune parerea politica in fata altora. Votul este (retineti!) secret si individual. Am vazut chestii de genul "esti un bou daca nu votezi cu x". Gusturile nu se discuta. Nici macar alea din politica (nu ma faceti sa imi sustin afirmatia asta, ca o sa o fac).

Romania se afla intr-o situatie interna de cacat (mi-e clar si mie asta, cu toate ca se poate spune ca ma doare aproximativ paralela cu politica). Ce face romanul ca sa indrepte asta ? Nimic. Ieri mi-a zis cineva ca sunt norocoasa ca trebuie sa imi petrec inca 2 ani jumate (cel putin) undeva departe de Romania. Asta nu mi se pare o atitudine buna. Esti roman, cofunta-te cu asta. Daca nu ne iese candidatul preferat, o dam peaia cu, o sa murim toti, vine apocalipsa, hai sa emigram. Nu, nu trebuie sa emigrezi, trebuie numai sa pui osul la treaba, sa incerci sa indrepti. Sa incerci sa indrepti intii mentalitatea. Daca toata lumea o sa zica ca o sa emigreze, o sa ramina un pamint gol pe care o sa il ia ungurii (vrei ca pamintul Romaniei sa ajunga la unguri ?).

Toata lumea se plinge ca Romania e prost vazuta in exterior. Pina la partea de prost vazuta, nu e vazuta de loc (cineva cu o cultura generala medie nu a auzit de Romania).
Pai ia sa ne gindim un pic la chestia aia cu mentalitatea. Nu inteleg de ce romanul este orientat spre furt (nu vreau sa jignesc pe nimeni). De fiecare data pornesti de la spaima:"iii, daca mi-l fura *worried eyes*". De ce pornesti de la asta ? Pentru ca se intimpla foarte des. Si la orice. Acuma trecind de la faptul ca nu cred ca pot sa imi las laptopul in biblioteca facultatii si eu sa ma duc pina la chiosc sa imi iau o piine, trecem la furt pe o scara mai mare.

Nenii care se vad in functii mari fura. Cam tot ce se poate. Cam de pe unde se poate. De ca fac asta? Nu stiu, probabil ceva cleptomanie. Nu vad unde le e constiinta. Nu vad de ce si-au ales o meserie care le cere sa searveasca o tara, si in loc sa ii faca ei un bine, isi fac lor un bine. Si-au ales sa serveasca patria. Dupa cum am invatat la scoala: clientul nostru , stapinul nostru.
O alta chestie cu furatul, este furatul voturilor. Romanii se lasa cumparati (aia care nu au o optiune), asteapta totdeauna o recompensa in schimb. Cum sa dai bani ca cineva sa te voteze. Mai bine fraudai direct alegerile si gata.

Cred ca numai oamenii mai pot schimba ceva. Fiecare individual, dar cu constinta inderptata spre intreaba tara. Facetii pe cei care cadideaza de fiecare data sa isi dea seama ca nu mai sunt doriti si sa lase pe altii in locul lor. Protestati. Au mai incercat-o si altii inainte. Unii au reusit sau nu. Folositi-va drepturile si mijloacele in limita bunului simt si nu va exprimati opinia brutal in fata celorlati. Lasati sa fie diversitate (ca sa aveti de unde alege).

Si nu faceti ca mine. Eu nu am mers la vot pentru ca trebuia sa imi irosesc 3 ore din viata si sa cheltui 10 lire. Constitutia mi-a dat dreptul, si eu, ca sa fiu sincera, l-am refuzat din lipsa de optiuni. Deci eu nu am dreptul sa ma pling daca tara se duce de ripa, trebuie sa string din dinti si sa incerc sa ma descurc.

Eu daca as fi Romania in primul rind i-as bate pe domnii care au facut privatizari aiurea ale diverselor fabrici si uzine cu resursele neexeploatate ale tarii. Apoi pe domnii care au baut banii de agricultura, i-as sugruma cu culturile care ar putea sa iasa de pamintul variat si prielnic pt agricultura si apoi i-as pune sa fie calcati in picioare de animalele care ar fi putut creste. Pe nenii de la turism i-as ineca in fata statuii lui Decebal de pe malul Dunarii, pentru ca si-au batut joc de potentialul turistic al tarii. Si lista ar putea continua cu fiecare sector al tarii care ar fi putut fi exploata prin mijloace proprii si nu este.

Eu daca as fi Romania as stii ca am potential sa devin din cersetoare o doamna!

Niciun comentariu:

Despre urs

Fotografia mea
sunt un urs, din ala de terorizeaza turistii din Racadau
 
Counter Counter