duminică, 7 februarie 2010

Formatii Rock Romanesti 1 [Domino]

M-am gindit sa dedic din cind in cind cite un post, formatiilor rock care acuma se poate spune ca au "apus". Nenii acuma si-au gasit rostul pe altundeva, asa ca s-au lasat de cintat, in cea mai mare masura. Ideea mi-a venit tot uitindu-ma la remix. Deci emisiunea aia merita (si nenea Doru Ionescu merita o coronita) o coronita. Chiar stau si ma uit ca timpa la clipurile nenilor de acum 20 de ani. Si titlul este in memoria celebrei serii "Formatii Rock", pe discurile caruia, cam foecare formatie romaneasca a trecut (unii s-au si lansat de acolo).

Am ales ca prima trupa, una destul de obscura, si anume DOMINO. Nu cred ca foarte multa lume a auzit de ei, pentru ca nu au avut cine stie ce activitate discografica. Numai albumul din colt a fost materialul lor discografic de 2 piese ("La drum" si "Totu-i numai pentru noi").

Eu personal am descoperit albumul in gramda de viniluri a alor mei. Si l-am ascultat. Au niste piese pline de viata (pe mine ma fac sa dansez si sa ma bine dispun), care nu ies din tiparul a ceea ce mie mi se pare "rock romanesc clasic". Ce apreciez eu la formatiile astea, este ca nenii puneau pe muzica poezii si nu se scobeau de niste versuri total penale ca in ziua de azi. Cele doua piese de pe album sunt creatie Leonid Dimov si Zaharia Stancu. Pare o combinatie usoara si de punct-ochit puct-lovit: clasic rock + niste versuri (sa va tineti bine cind o sa va povestesc despre nenii care au pus pe muzica progresiva poeziile lui Ion Barbu. O sa ajungem si acolo, momentan o luam usor).

Au mai avut o piesa la concursul "Club A" din 1981 (recomand cu cea mai mare caldura albumul ala; din pacate exista numai pe vinil, dar citeva piese pe puteti gasi pe compilatiile Club A aparute pe CD) care cica ar fi luat si premiu. Piesa se numeste "Prefata" si are ca versuri poezia omonima a lui Arghezi. Care suna foarte bine pe rock.

Piesele de la Domino seamana foarte bine cu cele de la Sfinx din perioada dansanta. Serios, pe piesele de pe Albumul albastru m-as pune si eu sa dansez. Sa fie oare din cauza ca era acelasi "front-man" ca sa zicem asa ? Vocea ii apartine lui Sorin Chifiriuc. Daca eu nu as fi die hard fan al Sfinxului cu Dan Andrei Aldea, poate nu as avea nimic impotriva Sfinxului cu Chifiriuc (trebuie sa admiteti ca stilul s-a scimbat radical). Asa ca in opinia mea, Sorin Chifiriuc si muzica de topaiala le asociez cu Domino (nu ma intelegeti gresit, nu am nimic cu "Albumul albastru").

Va invit sa ascultati in arhiva radio 3 net piesele de la Domino. Cum youtube-ul este sarac si nu am gasit Domino, o sa pun ceva Sfinx de topaiala.


Va las sa va delectati cu vocea lui nenea Chifiruc intr-o melodie de pe "Albumul albastru". Sper sa ne mai intilnim cu el si cind vom povesti despre Sfinx si despre Roata.

(Stiu asta e primul, nu a iesit foarte misto. Astept impresii de la voi ca sa stiu daca sa mai continui cu prezentarea formatiilro sau nu. Promit ca o sa incerc sa imi dau silinta mai tare.)

6 comentarii:

Andrei Vajna II spunea...

Misto!

Anonim spunea...

Sa curga cu rubricuta asta...bagi un pro musica mic data viitoare ??

Sasa spunea...

cere publicul pro musica ??

Pancu spunea...

Timisoaara, Timisoaara, Timisoaara! Hai cu barocku ;)

Sasa spunea...

pancuuu, place noua rubrica ? bine, fie, promusica urmatoarea :)

Anonim spunea...

Pana la Domino ajungi dinspre Skifi. Pana sa ma prind cati a plagiat el cu Roata si pe langa, am aflat de la el despre o gramada de post-punk.

Vad ca stii o gramada de chestii despre rockuri, mie mi-au trebuit cam mult mai multi ani ca sa ajung mai jos decat acolo. Pare-se ca esti la a doua generatie in domeniu. De ce nu mai scrii?

Despre urs

Fotografia mea
sunt un urs, din ala de terorizeaza turistii din Racadau
 
Counter Counter