joi, 18 iunie 2009

Eu nu sunt bucuresteanca

Firar ele de coincidente. Eu nu sunt bucuresteanca. Dar nu cred ca ma crede cineva cind zic asta. Si nici nu prea am cum sa o dovedesc. Din pacate in buletin am adresa si locul nasterii scrise cu litere de-o schioapa BUCURESTI. Faptul ca pe maicamea au apucat-o durerile nasterii in gara intre doua trenuri, sau ca eu am sters-o intr-un mod sau altul din acest oras nu cred ca sensibilizeaza pe nimeni. Nu stiu citi bucuresteni detesta Bucurestiul.

Cei din provincie urasc bucurestenii. Mi se pare si normal. Numai cind ma gindesc cum ar suna in trafic gagica, cu lamii de incepatoare si cu numar de Bucuresti prin provincie. Tocmai buna sa o cataloghezi cu proasta inainte de a face vre-o miscare. Voi astia de sunteti bucuresteni, v-a fost vreodata rusine sa recunoasteti ca sunteti ceea ce sunteti? Eu am trecut printr-o situatie jenibila din vauza minunatului buletin si a ce scrie in el.

Acuma sa revin la ce voiam de fapt. Am locuit 12 ani in Bucuresti. Si intr-o zi cineva mi-a pus intrebarea: de dracu vede un turist in Bucuresti? Moment in care mi-a picat jumatate de fata. Pentru ca nu stiam raspunsul. Cu toate ca eu sunt cu umblatul bezmetic prin orase, cu cautatul obiectivelor turistice, cu recomandari, cu muzee si alte prostii. Dar in Bucuresti nu am practicat sportul asta. In momentul ala i-am raspuns evaziv: Casa Poporului, pe care eu personal nu am vazut-o niciodata. In experienta mea de semiturist bucurestean la 30 de grade pe asflatul topit am descoperit ca exista vag citeva chestii de vizitat pe aici. Sa zicem ca nu am fost dezamagita complet de ce am descoperit. O strada de pe Lipscani era asfaltata si avea terase. Parea un mic pas spre viitor. Eu personal mare amatoare de cladiri vechi, daca nu ar fi toate suprapopulate de tigani si cu mare bulina rosie in frunte (cine stie cind vine sfirsitul lumii sub forma de cutremur si ma prinde pe acolo?). Una peste alta mie mi se pare ca Bucurestiul undeva in strafundul lui are ceva potential. Turisti mai exista rataciti pe ici pe colo. Mie mi se pare ca toata tara asta superba are potential, da cineva acolo sus nu stie sa il evaluzeze. Si nu o sa inceapa sa urle singure minastirile din Moldova sau Delta Dunarii ca sa vina turistii la ei. (acuma redevenind seriosi, mie Delta Dunarii mi se pare o chestie fenomenala, de care tot romanul isi bate joc).

Si acuma ma voi lua un pic de bucuresteni. Ati vazut groapa de gunoi mai mare ca Bucurestiul? Ati vazut undeva mizerie mai mare ca in Bucuresti ? Ati vazut undeva oameni la fel de civilizati ca in Bucuresti ? Ati vazut undeva oameni la fel de sictiriti care vor sa te ajute din parti ?

Bilantul meu dupa citeva zile de revenit in Bucuresti: era sa fiu mucificata pe o trecere de un sef cu un bmw; o tanti foarte competenta de la transportul in comun nu a avut chef sa imi faca abonament (si se mai intreaba lumea de ce bucuresteanul merge fara bilet pe autobuz); am stat intr-o circiuma pina mi-a picat mina de foame; mi-am dat seama ca in Gara de Nord pute si nu prea sunt scaune; era sa imi rup gitul in hirtoapele din fata blocului, unde unii de la drumuri tot muncesc la o strada; si ma opresc aici ca dupa ziceti ca sunt rea.

Ma intreb pentru a nu stiu cita oara: de ce aici nu se poate ? De ce nu ne putem amblala si noi frumos si vinde ce avem ? De ce nu poate aparea pe buzele functionarului roman un zimbet si un cuvint bun ? De ce nu se poate citii pe fetele lumii un pic de entuziasm. Poate daca nu am fi dezamagiti la fiecare pas, daca ar fi ceva care sa ne umple asteptarile, am fi si noi mai entuziasti. Cred ca e nevoie in primul rind ca oamenii sa ambaleze frumos si sa il promoveze, nu sa il distruga.

Am vazut coada de romani dreapta si in sir indian, nu in Bucuresti. Am vazut bulucul la metrou, in Bucuresti. Am vazut cladiri istorice renovate, nu in Bucuresti. Am vazut casele de pe Lipscani printre care nu iti vine sa intrii, in Bucuresti. Am vazut oameni dornici care sa te ajute si sa iti zimbeasca si sa iti vorbeasca frumos, nu in Bucuresti. Am vazut functionari sictirti si lenesi, in Bucuresti. Si toate cele de mai sus le-am vazut in Romania.

E un post dur. Asta ca era sa lesin la 35 de grade cind am pus piciorul pe pretiosul asfalt bucurestean. Si ca m-am inecat de la praf si lipsa de umezeala. Si azi mi-am scos buletinul si mi-am dat seama ca scrie pe el BUCURESTI.

(bineinteles ca m-a intrerupt cineva din munca mea asiduua de creatie si am uitat incheierea aia grandioasa la care ma gindisem intens aseara in pat, inainte sa adorm; asa patesc de fiecare data...)

6 comentarii:

Anonim spunea...

ce moment penibil cu buletinul ??

Maria, candva BlondaRock spunea...

Am vazut un oras mai mizerabil, cu oameni mai prosti si mai rau intentionati decat Bucurestiul : se numeste capitala Europei. Traiasca Brxelles-ul! Nu e decat un Bucuresti cu mofturi de Europa, deci : Traiasca Republica Socialista Romania!

Lenore spunea...

Unde ma uit in jur numa oameni care-s contra Bucurestiului...pacat. Sunt sigura ca sunt totusi o gramada de lucruri frumoase pe care eu nu le-am descoperit inca. Asa ca, Sasa cand ai timp te invit la o plimbare prin Bucuresti sa gasim impreuna partile alea frumoase :-).

Andrei Vajna II spunea...

Asa, asa, fiti optimisti! :))

Sasa, uite ce a pus cineva pe twitter la putin timp dupa ce m-am intors:

Tur virtual al Muzeului Antipa: http://antipa.ro/ptur.php :D

Sasa spunea...

Anca, am fost la plimbare prin Bucuresti. Problema nu sunt locurile, exista locuri care m-au sur prins si pe mine. Problema sunt oamenii.Mi se pare mie sau ai o mica mindre de bucuresteanca care vrea sa iasa din tine?

Muzeul Antipa e sexi sa chiulesti la biologie (glumesc, asta faceam eu in liceu, era intre casa si scoala).

Lenore spunea...

Ti se pare, chestia cu mandria de bucuresteanca. Eu sunt 100% made in Targoviste :-)).

Despre urs

Fotografia mea
sunt un urs, din ala de terorizeaza turistii din Racadau
 
Counter Counter