joi, 28 mai 2009

A fi turist

Momentul meu de inspiratie divina este pe buda. Acolo ma pot concentra in voie si pot medita la nemurire si la alte chestii de genul. Si pot sa scriu pe blog. Asa ca lipsa mea din sfera virtuala este motivata de o digestie proasta.

Cred si eu , ca de ceva timp incoace vad in fata ochilor numai James (cu multe numere dupa), Mary, Robert, cimpoaie, haggis, material de kilt, isna, bloody black pudding, cinii care au stat linga osemintele stapinilor si chestii de genul asta. Dar tare as da toate astea pe un Stefan cel Mare si Sfint si doua sarmale.

A venit o prietena tocmai din indepartata si nasoala Anglie. Care nu auzise chestii bune despre Scotia (ca na, cele 2 popare se urasc mai ceva ca noi cu ungurii). Drept pentru care m-am chinuit sa scot din orasul asta tot ce e mai bun de aratat unui turist. Si, in final, a fost profund impresionata de mostenirea culturala a tarisoarei semi-existente pe harta Europei. Deci astia au cu ce. Si nu numai ca au cu ce, dar stiu si cum sa scoata in evidenta ce-ul ala, spre deosebire de noi, tara cu traditia la fel de lunga ca si ei si cu un ce probabil la fel de mare, dar incuiat in cufarul bunicii de la tara.

O saptamina am umblat prin magazine traditionale, pe Royal Mile, prin puburi de la colt (in care am realizat ca pute). Mi-am permis sa gust si eu un pic de haggis (din nou) si am mincat cu multa pofta black pudding (= singe inchegat care pare negru; si e chiar bunicel, nu am eu probleme la capsor). Am citit in nenumarate locuri ca daca scuipi in mijlocul inimioarei pe Royal Mile o sa ai noroc (ma intreb daca as fi plina de noroc toata viata daca as scuipa in fiecare zi). Chiar si aseara am citit intr-o carte funny de istorie a orasului (eu nu prea am rabdare sa citesc carti istorice, asa ca daca vreau sa tin minte ceva trebuie sa fie livrat in format funny pentru bebelusi si cu lingurita), printre multe legende si povesti cu fantome. Am incercat sa ma dau turist prin oras, dar nu prea mi-a mers. Unui nenea de la castel la care i-a placut de mine mi-a dat harta in gaelic. Nenea, ti se parea ca am fata de vorbitor de gaelic??
Am vazut niste strazi care acuma sunt in subteran, strazi vechi ale orasului, denumite "close", peste care s-a construit. Cred ca e cea mai tare chestie pe care am vazut-o pina acuma (eu fiind mare devoratoare de cetati, castele si altele de felul asta). Sa povestesc cum am facut pe mine de frica, eu si cu copilasii de 5 anisori, pentru ca era intuneric bezna ? Mai bine nu. Dar chestia tot ramine tare, prezentind mare parte din istoria orasului.

Tipa care a stat la mine se extaziaza de fiecare data cind vede poza cu "primul oras iluminat electric din Europa". Cind vede poza, parca o vede pentru prima data si e ceva de genul "uaaaaaaaaaaaau". Si isi aduce aminte cit de idioti sunt britanicii. V-am mai zis ca astia habar nu au ca Romania este o tara, mai zic din cind in cind ca este o salata (dap, s-a intimplat). Noi stim si cel putin 2-3 regi de-ai lor, pe linga multe alte chestii despre ei (hai, ca pina si cei mai ignoranti au auzit de Elisabeta I care i-a luat capul Mariucai a Scotiei si de Henri VIII despre ale carui neveste a compus Rick Wakeman). Cea mai tare intrebare a unui britanic catre un roman: "Voi in Romania aveti curent electric?". "Nu, noi in Romania traim in pestera". Eh, tipa cind vede poza cu pricina se gindeste la aceasta intrebare si isi zice "oare daca noi am avut primul oras iluminat electric in Europa, om avea electricitate? Ar trebui sa iau poza asta si sa mi-o lipesc pe usa de la camera,ca sa nu mai puna intrebari."(fara izbucniri nationaliste pe aici; orasul este inca in Romania). Si eu nu speram niciodata ca pozele mele vor fi vreodata apreciate, dar mai ales imprimate si expuse.

Revin cu intrebarea. Va stii oare vreodata Romania sa isi vinda ceva? Va stii oare sa isi promoveze imaginea tarii si altcuiva in afara de semi - obsedati de traditii si obiceiuri (ca mine) si a turistilor ocazionali (care sunt tot romani)?

Cred ca tocmai enumerat prea multe dispute etnice in aceste citeva rinduri. Ma duc sa ma pling ca e cald la 18 grade.



2 comentarii:

Andrei Vajna II spunea...

Pe mine m-ai lamurit ca sunt mai inapoiati ca noi. Si cand zic "noi" ma refer la aia care chiar au avut strazile iluminate electric.

PS: Foarte fain ti-a iesit post-u asta. Cred ca deja te-ai saturat sa iti tot spun asta la fiecare, da chiar asa e. :)

Sasa spunea...

Tocmai mi-ai adus aminte ca au robineti separati. Deja ma obisnuisem cu amanuntul. Probabil ca "inapoierea" provine de la faptul ca sunt conservatori. Dar asta nu scuza lipsa de cultura generala (care se vede din avion).
Multumesc pentru gindurile bune. Cite o incurajare e binevenita, in domeniul asta.

Despre urs

Fotografia mea
sunt un urs, din ala de terorizeaza turistii din Racadau
 
Counter Counter