luni, 8 februarie 2010

Formatii Rock Romanesti 2 [Pro Musica]



"La Timisoara au coborit in strada frica, deznadejdea si speranta...speranta cea din urma...libertatea!"


Pro Musica. Nu cred ca s-au zis foarte multe despre ea, in ziua de azi. Prima mea intilnire cu ei ? A fost prin intermediul seriei "Formatii Rock", cea care a gazduit multe formatii, care din pacate nu au mai apucat sa vada lumina zilei.

De unde ati auzit de Pro Musica? Simplu, de 20 de ani in incoace dati drumul la teveu in intervalul 17 - 22 decembrie si aveti toate sansele sa dati peste videoclipul piesei "Timisoara" la televiziunea nationala. Dar intii sa ne vedem de-ale noastre si apoi ajungem si acolo...

Debutul trupei a avut loc la Festivalul Concurs "Club A" in 1981 cu piesa "Poarta de Foc" (on my wish list ar fi sa fi mers la acel festival, pacat ca nu prea exista un timp gramatical care sa exprime dorinta mea si pacat ca mi-am gresit un pic epoca). Piesa nu a fost rea de loc in opinia mea. Daca ar fi dupa urechea mea nexeperimentata eu as incadra formatia la ceva clasic rock cu influente folclorice si prog.


Povestea mearge mai departe cu aparitia pe jumatate de fata de disc, in cadrul seriei tot amintite (si care va fi mult amintite si ras amintite ca sa va intre bine in cap si sa se intipareasca acolo), cu Accent (o sa auziti si de ei, nu va panicati). Discul nr 9 din colectie cred ca este piesa de rezistenta si il recomand cu foarte multa caldura (ascultati si veti afla). Aici se simt foarte puternic influentele prog. "Si, daca..." este pe versurile poeziei omonime de Mihai Eminescu. Suna absolut superb, este o armonie perfecta intre instrumente, linia melodica si versuri. Insa, "Metamorfoze" este de departe piesa albumului. Eu am ascultam albumele astea pe vinil pe vremea cind pick-ul meu era in simtiri, mai exact erau undeva pe fundal in timp ca eu ma pregateam sa dau la liceu. Si stiu ca de fiecare data "Metamorfoze" ma deconcentra de la ce faceam in ca de la primele acorduri. Pe mine ma uimeste impletitura de instrumente clasice de la inceput si apoi forta cu care continua piesa (in lumea mea mica si inchisa ma duce cu gindul la pisele celor de Yes). Din "vasta" activitate discografica a formatiei (o melodie in concurs, jumatate de fata de disc, un album - in sfirsit-, celebrul single si inca o piesa ratacita pe undeva), aceasta jumatate de fata de disc ramine, ca sa zic asa, the master piece.

Inainte de (pauza, aplauze, fanfara) aparitia albumului "Rockul Baroc" nenea Tarnoczi a plecat, lasind gol un spatiu destul de greu de umplut in componenta formatiei(ulterior am aflat ca nenea a plecat cu totul dintre noi), pentru care si-a dat concursul Petrosel. Nu stiu daca a fost cea mai fericita alegere, dar a fost si albumul a iesit si asta a fost. In opinia mea, albumul mult mai slab decit jumatatea de disc, o da pe nieste piese care per total sa zicem ca suna bine, insa individual asa si asa. Mie mi-a sarit in ochi si in urechi "Curcubeul" (imi pare rau, nu prea stiu cum sa o caracterizez). In rest, piesele sunt ok, dar nici una nu m-a dat pe spate cu respiratia taiata. Trebuie sa rid un pic de neni ca au o piesa al carui titlu este numele meu si in versurile sunt ceva de genul: "Vreau sa te pot chema, dar cum de pot afla, intreg, numele tau" (deobicei, mie mai nimeni nu imi zice pe numele intreg...)

Va las sa va rasfatati cu un videoclip inedit (traisca nenea care a pus pe youtube chiar inregistrare din concert cu Pro Musica):


Si acum ajungem si in era mea (cea trista) la mega-hitul (ca sa zicem asa) "Timisoara". Eu la piesa aia nu vad nimic, in afara de initiativa din cauza evenimentelor (foarte multe formatii din sfera asta au avut initiative odata cu evenimentele din 1989). Mi se pare total rupta de stilul Pro Musica pe care il stiam eu. Bine, eu cind ascult piesa mi se ridica parul de pe spate de emotie...

A mai fost o piesa singura, scapata pe undeva, cu versurile poeziei "Glossa" de Eminescu pusa in versuri. A iesit ok, dar deja parea ceva reutilizat de formatie pentru ca mai fusesera si "Si daca..." si "Dintre sute de catarge". Asta cu "Glossa" pare sa fie foarte raspindita. In acest moment mi-a picat in mina un album de la Krypton si se pare ca au si ei o piesa cu aceleasi versuri, chiar o varianta mai metal asa.

Ce mi-a scapat sa zic si voi zice aici: daca ar fii sa fac o galerie a geniilor muzicale romanesti cu siguranta Ilie Stepan ar fi acolo, gratie compozitiilor sale.

Si in plus (daca nu v-ati plictisit) am inteles ca Stepan a avut un concert anul asta cu ocazia a20 de ani de la revolutie (eu am zacut 3 zile ofticata ca n-am putut sa vad concertul). Dar sper sa mai faca si sa il prind si eu...

7 comentarii:

Andrei Vajna II spunea...

Si mai misto!

Sasa spunea...

unde e misto ??? ca nici nu-i terminat macar....

Andrei Vajna II spunea...

La "Timișoara" de mare efect e refrenul și încă ceva pasaje la care, cum spuneai și tu, ți se face pielea de găină.

Sasa spunea...

mie la ala de l-am citat sus mi se ridica tot ce se poate ridica...mesajul piesei e super si chiar ajunge la ascultator, da linia melodica mi se pare din alta lume

apropos, oameni, astept idei de formatii care vreti sa le mai vedeti aici (vedeti, v-am asteptat cu pro musica).

Pancu spunea...

Rock joc stirpe de baroc - e la fel de tare... Un bun vocalist a lipsit Rockului baroc pentru a fi mai bun.
De asemenea, Stepan Project merita o atentie deosebita. Ilie Stepan si Dietrich „Dixie” Krause (bas) alcatuiesc un nucleu solid, fiind doi instrumentisti de exceptie. Ai o groaza de formatii romanesti despre care sa dezbati. Nu trebuie sa faci articole pe banda rulanta, 1-2 / saptamina e ok. Si, asculta piesele, descrie-le, analizeaza bucatile: solo, instrumente (saxu la Pro Musica e superb), influente. Si, un pic atentie la gramatica si la greselile pe care le faci la tastare :) Keep on writing! Rockului un joooc :)

Sasa spunea...

mama pancu vrei sa scoti din mine cretic de albume ? uau, asta este ambitios...
da, stiu ca fac greseli cind tastez,as putea sa le mai corectez dupa.
iar la analizat piese nu stiu daca ma descurc chiar asa bine, adica s-ar putea sa dau cu batul in balta rau de tot. normal ca vreau sa ascult formatiile, in primul rind pentru cultura mea generala. dupa cum ai zis si tu, fundatia exista, mai trebuie sa punem caramizile cu grija :)

Alex Droopy spunea...

Trupa va canta inca o data (cel putin)
Joia asta (29 septembrie) in Timisoara undeva pe la Prefectura.
Acolo ai sansa sa-i auzi din nou ;)

Despre urs

Fotografia mea
sunt un urs, din ala de terorizeaza turistii din Racadau
 
Counter Counter