marți, 23 septembrie 2008

Romani, nu europeni!




Stau si sterg furculita de maioneza. Asta e una din putinele mese fara fasole. Nu am nimic personal cu fasolea, dar dupa ce o primesti la masa de 2 ori pe zi incepi sa te mai saturi (trebuie sa mentionez ca este una din chestiile bune de la masa). Azi am ratat-o din cauza unui curs care s-a terminat prea tirziu. Dupa curs am fost cu o colega la o un supermarchet sa ne cautam de mincare. Cind am iesit se lasase peste oras intunericul. Ne-a cuprins o senzatie de femei de virsta mijlocie. Iesit cu sacosile grele din magazine dupa o zi de munca si apoi mers acasa. Poate ca asa percepem noi primii pasi prin viata.  

Discriminarea asta pozitiva incepe sa ma scoata din minti. Nu cred ca suntem mai putin capabile, doar cred ca avem alte gusturi. Oricum, ne simtim puternice. Sau cel putin de la egal la egal. Si ei poarta fusta.

Si acum o sa detaliem putin. Am trecut peste socul initial de a vedea un baiat in fusta.  Am avut insa norocul sa vedem unul imbracat foarte ele gant , ca la carte si si suficient de rabdator sa ne raspunda la toate intrebarile legate de costumul lui national. Am avut un coleg care a tinut neaparat sa vina la bal imbracat in kilt. Dar a avut unul din ala formal. Avea atotcunoscuta fusta in patratele, camasa  alba,vesta, sacou , cravata, sosete din alea albe si pantofi care se leaga pe picior si posetuta. (acum probabil ca majoritatea dintre voi isi imagineaza o “naomi” ceva.nu fratilor). Da, sincer si eu ma asteptam sa vad un tip care sa inspire feminitate si sa incep sa fac misto de el. Nu a fost nici pe departe asa. In peisajul de aici arata pur si simplu ok ca un tip imbracat pentru un eveniment formal,dar nu imbracat la costum negru. Ne-a tinut o filozofie legata de culoarea sosetelor, dar eram prea inghetata sa fiu atenta. Ce-am retinut ca pentru evenimentele formale erau  necesare sosete albe. Am aflat si eu la ce foloseste posetuta care pare destul de ciudata. Fusta nu are buzunare asa ca acolo trebuie sa isi puna obiectele personale. Si curiozitatea tuturor tursitilor care au vin aici este daca baietii poarta ceva pe sub kilt. Nu ne-am permis sa intrebam asa ceva dar din ce am inteles de la posesorul kiltului se pare ca nu (deci fetelor veniti repede in Scotia si uitati-va pe sub fuste daca vreti sa va razbunati pe vremurile cind baietii incercau sa se uite sub fustele voastre).

Dar dupa toata chestia asta cu kiltul, mi-am dat seama defapt de altceva.Astia pe aici sunt foarte nationalisti. Tin cu dintii de traditiile si obiceiurile lor. Si la noi mai sunt oameni care fac asta, dar aici sa vezi niste pusti de nici 20 de ani care se supun traditiilor si sunt si foarte mindrii ca apartin natiunii lor. La capitolul asta incepe sa-mi placa natiunea lor, cu toate ca la inceput mi s-au parut ciudati. Noi de ce nu facem asta? De ce nu putem sa respectam traditiile, obiceiurile si sarbatorile romanesti. Nu zic cu sfintenie. Nu instig la religiozitate. Ci pur si simplu ma intreb de ce noi nu suntem asa mindri ca suntem romani.  Tipul cu pricina se apucase sa ne insire ce mari descoperiri au avut scotienii. Si i-am explicat si noi ca si noi putem (l-am dat gata cu avionul, insulina si stiloul). Oare in ziua de azi cine se mai gindeste la oamenii astia ?

Si o sa merg si mai departe cu nationalismul. Am fost si noi de curiozitate la un curs de etnologie. Si astazi nenea ala explica despre traditie si folclor. La cursul asta sunt foarte multi visiting-students.  (Trecem peste faptul ca a facut nenea misto de aia din America de Nord spunindu-le cum cultura este ceva mosteniti si format in ani nu inventat peste nopate). Si s-a apuca sa povesteasca despre fel de fel de traditii si de unde vin ele. Noua ni se parea normal, pentru ca si la noi sunt aproximativ la fel, dar majoritatea studentilor se uitau cam curiosi.

Nu o sa intru in discutii politice (se stie ca ma opun pe fata ideii de Uniune Europeana), ci culturale.  Oamenii astia sunt parte a unui regat si se chinuie sa isi pastreze identitatea nationala, iar noi nu stim cum sa scapam de ea (sau cel putin asta este impresia mea). De ce dam cu piciorul patrimoniului cultural pe care il avem? De ce nu tinem cont cit de putin de el?

Se pare ca trebuie sa ajungi departe de tara si sa iti deschida altii ochi ce ai…







[Nu am nimic importiva tipilor in fusta.Nu am nimic importiva tipilor in general.Chiar consider ca noi fetele mai avem mult de invatat de la ei. Dar nu, sa incercam sa ne pastram si noi identitatea. Poate sunt eu un pic obsedata de asta cu traditii, obiceiuri si credinte, dar tot sunt convinsa ca la noi se duce de ripa. Dar nu ma intrebati cum am ajuns de la mersul la alimentara la traditii si obiceiuri]


2 comentarii:

Anonim spunea...

"Discriminarea asta pozitiva incepe sa ma scoata din minti."

Join the f----n' club. :-)

"Am trecut peste socul initial de a vedea un baiat in fusta."

Stai, adică şi lumea de rând face asta în Scoţia? Nu doar nostalgicii de cântă la cimpoi?

"Astia pe aici sunt foarte nationalisti."

Vor şi să iasă din UK în curând. Cred că va fi un referendum peste câţiva ani.

"Noi de ce nu facem asta?"

Aşa suntem noi, vrem să ne considerăm cetăţeni ai lumii. Nu ştiu dacă e bine sau rău şi cu siguranţă mie unuia mi se aplică în mai mică măsură decât multora, dar... asta-i treaba.

"l-am dat gata cu avionul"

cu reacţie, vrei să spui

"Se pare ca trebuie sa ajungi departe de tara si sa iti deschida altii ochi ce ai…"

Mda...

Blackpanther spunea...

Hey, blog, cool. Asa cum probabil habar n-ai cine sunt: Ana prietena Ralucai (si vecina!) si a Sanzianei.

Chiar eram curioasa ce parere ai despre Edinburgh si Scotia. Eu m-am indragostit de oras in saptamana pe care am petrecut-o acolo.

Si da - arata foarte bine in fusta baietii. Si sunt foarte nationalisti. Commentul (overheard) al unuia: "We're two different people(nations), we just happen to live on the same island".

Noi nu suntem prea nationalisti pentru ca nu prea mai avem de ce. Marile realizări ale tarii au fost de mult, iar comunistii au avut grija sa fie uitate. De altfel, eu nu pot s afiu amdra ca traiesc intr-o tara unde oamenii (majoritatea) arunca gunoiul pe jos, discrimineaza puternic impotriva oricui, iar a citi ceva inseamna sa iti cumperi Cancan de dimineata.

Despre urs

Fotografia mea
sunt un urs, din ala de terorizeaza turistii din Racadau
 
Counter Counter